Nieuws

Het laatste nieuws over de financiële wereld, economie, politiek en ondernemen, vindt u hier.

08-09-2022 ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,75 procentpunt. Dat is de hoogste rentestijging in ruim 20 jaar tijd en dat heeft nogal wat gevolgen voor ons. Bijvoorbeeld voor de rente die je op je spaarrekening krijgt en mogelijk ook voor de hypotheekrente die je betaalt.  Omdat de ECB de rente in juli ook al eerder verhoogde, betaal je bij Rabobank op je spaarrekening al geen negatieve rente meer over bedragen boven een ton. Bij ABN AMRO en ING Bank zal dat vanaf 1 oktober het geval zijn.

De ECB verhoogt
de rente om de hoge inflatie in de eurozone de kop in te drukken. In Nederland stegen de prijzen in augustus met maar liefst 12 procent. Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder. Daardoor zal de inflatie afnemen. Mensen zullen namelijk minder uitgeven, waardoor de vraag naar producten en diensten afneemt. En als dat gebeurt, dan zullen de prijzen ook minder hard stijgen, is de gedachte.

08-08-2022 Nieuw energiecontract dik € 4.000 duurder dan jaar geleden

Energiecontracten lopen gemiddeld een jaar, drie jaar en sommige aanbieders zelfs vijf jaar. Over het algemeen hebben de meeste contracten met een vaste looptijd ook een vast tarief, dan zit je nu wel goed. Echter krijg je een verlenging van je energiecontract, dan kan het voorschot ineens oplopen tot een bedrag van € 500 per maand. Budgetvoorlichtingsinstituut Nibud becijferde onlangs dat er steeds meer huishoudens in de knel komen door torenhoge energierekeningen. Om huishoudens tegemoet te komen, verlaagde het kabinet de btw op energie tijdelijk naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog tot januari. Ook is er voor mensen met lage inkomens een energietoeslag van € 1.300 beschikbaar. Dat laatste geldt overigens alleen voor mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum, dus het merendeel van de huishoudens zal toch naar alternatieven moeten gaan zoeken.

Bespaartips:
– Korter douchen of thermostaat graad lager zetten
– Verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld isoleren of zonnepanelen
– In plaats van koken op gas overstappen op koken op elektra
– Bij vervanging van oude apparaten een nieuwe apparaat met energielabel A+++ kopen
– Zet apparaten die niet gebruikt worden helemaal uit in plaats van op de stand-by stand

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ook kunt u natuurlijk vermogen aanwenden of een extra hypotheek afsluiten om uw huis te verduurzamen.

04-11-2018 Nieuwe Voorwaarden en Normen NHG 2019
Per 1 januari 2019 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe Voorwaarden & Normen. De borgtochtprovisie in 2019 is vastgesteld op 0,9% en vormt een eerste stap naar een lagere en stabielere premie, die niet meer afhankelijk is van schommelingen op de woningmarkt.
Vanaf 1 januari stijgt de kostengrens naar €290.000. Dat is ruim 9 procent meer vergeleken met 2018. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar €307.400.

22-10-2018 200.000 Woningeigenaren lopen betalingsrisico
Ongeveer 10% van de twee miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek loopt het risico de maandlasten niet meer te kunnen betalen wanneer hun inkomen daalt, bijvoorbeeld na pensionering. Dat blijkt uit een analyse van Vereniging Eigen Huis (VEH)