Overige diensten

Taxatie

Een taxatierapport kun je nodig hebben als je een huis gaat kopen of een verbouwing wilt financieren. Budget Financieel Advies Veldhoven werkt samen met onafhankelijke gecertificeerde taxateurs met een uitgebreid landelijk netwerk.

Een kundige of betrouwbare taxateur is ook van belang als je een huis gaat kopen, de taxateur mag namelijk niets te doen hebben met de aan- en verkoop van het object dat hij taxeert.

Alle taxaties worden standaard gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Een NWWI taxatie wordt meestal verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is aan te bevelen bij de aan- of verkoop van een woning. Het bouwkundig rapport geeft je een duidelijk beeld van de staat van de woning en is geschikt voor gebruik bij de financiering van jouw woning, bijvoorbeeld met Nationale Hypotheek Garantie.

De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een ervaren bouwkundige en komt ter plaatse uw woning opnemen. Het bouwkundig rapport is helder en in begrijpelijke taal geschreven, voorzien van foto’s en wordt digitaal naar jou verzonden.

Energielabel

Bij de verkoop of verhuur van een huis is het sinds 1 januari 2021 verplicht een energielabel te hebben. Met zo’n energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Subsidie aanvragen

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) of een aanvraag doen? In 2024 is € 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen (vloer, gevel en dak), elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget bij, de ISDE loopt voor particulieren door tot 2030. Stand per augustus 2023: € 269,7 miljoen aan subsidies aan particulieren toegekend.

Hoeveel subsidie u kunt verwachten is dus afhankelijk van de maatregelen die u gaat uitvoeren. De overheid heeft hiervoor een rekentool beschikbaar gesteld. De termijn voor het aanvragen van de ISDE subsidie is met terugwerkende kracht verlengd. De termijn was 12 maanden en is nu 24 maanden geworden en geldt alleen voor maatregelen die vanaf 1-1-2022 zijn genomen. Subsidie wordt altijd achteraf toegekend en niet voorgeschoten.